onsdag 8 februari 2012

En variant på kladdkaka med topping

Recept:


200 gram  smör
200 gram  mörk choklad
4 st  ägg
2 dl  strösocker
2,5 dl  vetemjöl
1 krm  salt





Topping

75 gram  smör
0,75 dl  strösocker
0,75 dl  ljus sirap
1 dl  vispgrädde
2 msk  kakao
2,5 dl  smuliga flingor



  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Smält smöret försiktigt. Bryt ner chokladen i mindre bitar och rör tills chokladen smält. Rör till en jämn smet.
  • Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 14 minuter. Låt svalna helt.
  • Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp.
  • Koka under omrörning på medelvärme tills kolan tjocknat och det blir en "gata" när man drar sleven längs med kastrullens botten. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar