söndag 11 mars 2012

GI-bröd


Recept:

1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
5 dl vatten
50 gram jäst
0,5 dl solrosolja
2 msk honung
2 tsk flingsalt
2 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkel fullkorns mjöl
6 dl vetemjöl special,fullkorn



 

 
Rosta solros-och pumpakärnorna i en torr stekpanna under omrörning tills dom fått lätt gyllenbrun färg. Låt svalna.

Värm vattnet till 37 gr, smula ner jästen rör om till den har löst sig. Tillsätt oljan, honungen, saltet och linfröna. Blanda ner rågmjölet, dinkelmjölet, och vetemjölet.Arbeta sammman till en blank och smidig deg. I slutet av knådningen blanda ner de rostade kärnorna. Arbeta degen ytterligare en kort stund så att kärnorna fördelas jämt.

Låt jäsa i 45 min under bakduk.

Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda samman lätt.Forma till en längd. Skär i mindre bitar, och rulla till släta bullar.

Blanda pumpa-solroskärnor och linfrö.Pensla bullarna med vatten och doppa dom i frö blandningen, lägg dom på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i 30 min.

Grädda bullarna i 250 gr mitt i ugnen i ca 6 min.





                                                                                    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar